Tillverkarvägen 20, 187 66 Täby

Därför ska du undvika att sitta ner

Vår kropp är byggd för rörelse och inte för att sitta ner. Att sitta ned en stund är inte farligt, men att sitta många timmar per dag och framförallt varje dag är inte bra. Stillasittande är faktiskt ett av vår tids största hot mot hälsan, vilket indikerats av en rad stora medicinska undersökningar under 2010-talet. Därför: undvik att sitta ner!

I svenska Werlabs artikel kan du läsa mer om varför du inte ska sitta ner. Förutom att du får dig till livs information om vådan med överdrivet sittande, vilket tyvärr gäller en stor del av befolkningarna i framförallt de industriella länderna men även i utvecklingsländer, för du också tips om vad du kan göra för att förbättra situationen. För den late (som inte orkar läsa den trevliga artikeln men som vill röra sig) har vi spaltat upp tipsen här nedan:

  • Skaffa ett höj- och sänkbart skrivbord.
  • Byt skrivbordsstolen mot pilatesboll som hjälper dig att aktivera bålmuskulaturen när du sitter.
  • Om du måste sitta långa stunder, försök att resa dig upp en stund mellan passen.
  • Propagera för ståmöten, se till att det finns åtminstone ett bord med ståhöjd att konferera kring på din arbetsplats.
  • Håll gående möten, telefonmöten och samtal med en kollega kan med fördel hållas samtidigt som du/ni håller er i rörelse, gärna utomhus.
  • Undvik mejl till dina kontorskollegor, kortare saker kan du resa dig och ta mellan fyra ögon.
  • Gå eller cykla till jobbet, eller gå sista biten om du åker kommunalt eller tar bilen.

Vi vill påminna om att den frekvente datoranvändaren, i tillägg till ovanstående, också bör överväga att skaffa ett DynaDesk-skrivbord för att skapa kontinuerlig rörelse i regionen nacke, axlar och armar under hela arbetsdagens längd. Det traditionella höj- och sänkbara skrivbordet samt pilatesbollen hjälper dig nämligen inte särskilt mycket vad gäller rörelse i överkroppen.

Related Posts