Tillverkarvägen 20, 187 66 Täby

Även minimal rörelse har effekt på hälsan

Artikel i SvD om faran med att sitta still:

“Den som lägger in små pauser av lätt aktivitet i sin annars stillasittande livsstil förbättrar både midjemått och blodfetter. Det visar den första studien av hur kroppen bäst ackumulerar passivitet.”

Läs hela artikeln > här!

Av alla de 10000 steg som experterna råder oss att gå varje dag är inget så viktigt för hälsan som det första. Det är så viktigt att det kan tas om och om igen.

Så enkla aktiviteter som att resa sig till stående från stolen ger en tydlig effekt på både midjemått och blodfetter. Ju fler avbrott desto bättre, oavsett hur mycket man brukar sitta still, rapporterar forskare från universiteten i Brisbane och Hongkong.

Allt fler människor rör sig bokstavligt talat ingenting. Vi åker bil till jobbet där vi parkerar oss på en kontorsstol och så fortsätter dagen ända tills vi somnar halvliggande i tv-fåtöljen.

Nu har forskare uppmärksammat att den minimala fysiska aktiviteten då vi sitter stilla gör att ämnesomsättningen faller till ett minimum, nästan som när björnar går i ide eller som när sängliggande patienter knappt förbrukar någon energi alls.

Related Posts

Leave a comment