Tillverkarvägen 20, 187 66 Täby

Ergonomi

Ergonomi går ut på att DU ska må bra!

Vikten av att byta position på musklerna

Det absolut viktigaste för att må bra på jobbet är att få till mer rörelse. Den gamla tidens ergonomi byggde på att musklerna skulle vara statiska men de skulle avlastas så mycket som möjligt. Nu idag vet vi bättre, musklerna måste byta position kontinuerligt (uppnå rörelse) för att må bra.

Världsunik pilotstudie bevisar att rörelse främjar välmående

Risken för utveckling av besvär från nacke, skuldra, arm och hand är starkt korrelerad till en individs datoranvändande. Symtomen ökar med tiden och enformigt bruk av tangentbord och mus utsätter individen för risk att utveckla kroniska besvär.

Under hösten och vintern 2019 gjordes en världsunik pilotstudie vid Linköpings Universitet. Studien visar på signifikanta fördelar med att jobba vid ett DynaDesk jämfört med ett statiskt traditionellt skrivbord. Personerna som var med i studien mådde inte bara bättre, forskarna uppmätte också en tydligt produktivitetsökning när de arbetade vid ett DynaDesk. Kontakta oss gärna för att få mer info kring studien.

Höj- och sänkbart skrivbord är inte tillräckligt bra

Många tror inte att skrivbordet är speciellt viktigt, men faktum är att det är det första, och ibland viktigaste steget mot ett ergonomiskt anpassat kontor.

Många har ett höj- och sänkbart skrivbord, och det är självklart viktigt att man vet hur man nyttjar möjligheterna med detta. Du bör byta arbetshöjd flera gånger om dagen, man kan till exempel börja med att stå upp när man kommer till arbetet. När man sen blir trött i benen, så kan man sätta sig ner och sedan ställa sig upp igen om man går ifrån sin plats för en kort stund. På så sätt blir det en vana att kontinuerligt ändra arbetsställning varje dag.

Tyvärr spelar inte ovanstående någon roll för axlar och armar och det är där flest personer har besvär. Oavsett vilken höjd skrivbordet har är överkroppen statisk och problem kan uppstå.

Ett DynaDesk ger användaren bevisad effekt både för välmående och produktivitet. Nöjd dig inte med ett statiskt Höj- och sänkbart skrivbord!

Det behövs mer än ett DynaDesk för att få en riktigt bra arbetsplats

Det räcker inte med ett DynaDesk för att få en optimal arbetsplats även om det kanske är det viktigaste. Tänk på att ha rätt stol (välj gärna en aktiv, instabil stol), rätt belysningbra tangentbord och mus, bra ventilation och en låg ljudnivå.

Bildskärmen är också mycket viktig. Den skall placeras ca 60-80 cm från ögonen, lite beroende på skärmstorlek. Överkanten på skärmen bör befinna sig i samma höjd som dina ögon och lätt vinklat från dig.